Onderscheiding mevrouw Walk

Op acht september 2018 heeft mevrouw Ria Walk afscheid genomen van de Fraters Maristen op de Westerhelling in Nijmegen.

Gedurende 31 jaar had Ria Walk de dagelijkse huishoudelijke zorg voor de fraters, voor groepen en gasten op de Westerhelling.

Vanwege ziekteverlof was Ria geruime tijd niet meer werkzaam op de Westerhelling. Lichamelijke klachten verhinderden haar om het werk, dat ze zo graag deed, nog langer op zich te nemen.

In de eerste jaren van haar dienstverband met de congregatie, bestond haar werk vooral in de huishoudelijke taken voor de communiteit van de fraters. Eind jaren tachtig bezochten groepen religieuzen bezinnings- en vormingsbijeenkomsten op de Westerhelling. Voor Ria en haar collega hield het in dat kamers in orde gebracht moesten worden en er dagelijks gekookt werd voor ongeveer 15 personen. Koken deed Ria graag en haar maaltijden werden erg gewaardeerd.

In de jaren negentig waren vluchtelingen te gast in de communiteit. Iedere dag waren er dan ongeveer 12 personen voor wie gezorgd moest worden. Soms vroeg dat om aangepaste maaltijden.

Vanaf het jaar 2000 kwam er weer een verandering in de bestemming en het gebruik van de Westerhelling. Vanaf deze datum was het Provincialaat van de nieuwe Provincie van de fraters er gehuisvest.

Ria heeft zich gevoegd in deze nieuwe bestemming en met haar praktisch inzicht en natuurlijke zorg heeft ze het mogelijk gemaakt dat uit Ierland, Groot-Brittannië, België en Duitsland gasten ontvangen werden, zich thuis voelden en bijeenkomsten verzorgd werden.

Het was voor haar geen probleem om zich voor de buitenlandse gasten verstaanbaar te maken. “Haar Woeziks” verstond iedereen.

De betrokkenheid van Ria op het leven van de fraters bleek duidelijk toen zij bij gelegenheid van een jubileum van de fraters een zelf geborduurde afbeelding van Maria cadeau deed. Het heeft een plek gekregen in de eetkamer van de Westerhelling. Het is een werk dat haar wellicht honderden uren arbeid gekost heeft.

Voor deze lange, grote inzet, haar altijd opgewekt humeur en gulle lach heeft Ria de Pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice ontvangen.

Het is een welverdiende kroon op haar lange loopbaan bij religieuzen. Haar werk was haar bijdrage aan het werk van de fraters.

Ria mag met veel dankbaarheid terugkijken op mooie jaren.

De feestelijke bijeenkomst werd afgesloten met een smakelijk buffet in gezelschap van familie, kennissen, fraters en collega’s.